Realitatea TV a pierdut licenţa audiovizuală, decizia CNA intrând în vigoare miercuri seară
Realitatea TV a pierdut licenţa audiovizuală. Votul membrilor autorităţii audiovizuale a stabilit că legea nu permite continuarea activităţii postului.
Potrivit documentelor depuse de Realitatea Media la dosarul de la CNA, compania înregistra restanţe fiscale de peste 10 milioane de lei iar planul de reorganizare al societăţii era infirmat.
Realitatea TV a pierdut licenţa audiovizuală
Societatea mai deţine şi licenţele Realitatea Fm Bucureşti satelit, Realitatea FM terestru, Realitatea FM Cluj Napoca satelit Sulina terestru, Galaţi-Brăila. Reprezentanţii companiei au cerut să fie judecată situaţia în ansamblu. „Noi am făcut tot ce se putea face ca să reparăm ceea ce au stricat alţii”, au explicat reprezentanţii Realitatea Media prezenţi în faţa Consiliului.
„Realitatea va rămâne. Am condus câteva sute de oameni şi pot să vă spun cu certitudine că indiferent unde vom fi, vom fi Realitatea. Noi nu avem cum să umplem vidul legislativ din Legea Audio-vizualului”, au pledat cei reprezentanţii companiei care au susţinut că din punctul lor de vedere planul de restructurare ar fi viabil.
Consiliul a avut pe ordinea de zi o informare privind cererea nr. 11068/18.10.2019 formulată de S.C. Realitatea Media SA în vederea prelungirii valabilității licenței audiovizuale Realitatea TV din București.
Cristina Pocora, membru al CNA, a arătat că este vorba despre „o televiziune de ştiri importantă” şi că, „practic, neacordându-i licenţa, o închidem”. „Momentul mi se pare foarte delicat fiind în campanie electorală şi cred că este important să avem cât mai multe canale, cât mai multe voci (…) Eu am în vedere situaţia excepţională. Am audiat ce a spus şi ANAF-ul, ce a spus şi departamentul nostru juridic.
Dar noi ca demnitari avem această libertate să conexăm legile şi să interpretăm legea şi în litera şi în spiritul ei”, făcând apel la posibilitatea prelungirii licenţei până când compania îşi va tranşa în instanţă situaţia. „Să fie închis nu din cauza justiţiei sau din cauza mea, ci atunci când nu va îndeplini prevederile legale”, a arătat membra CNA.
Reprezentanţii postului au susţinut că datoriile sunt suspendate pe perioada insolvenţei, răspunzând unei întrebări adresate de Răsvan Popescu, din partea CNA. Consiliul a constatat şi faptul că nu există o decizie a instanţei sau a autorităţii fiscale care să arate acest lucru. „Datoriile erau iniţia 23 de milioane, acum sunt 10”, a pledat reprezentantul Realitatea TV.
„Suntem într-o situaţie ingrată şi regretabilă. Existenţa acestui post în peisajul audio-vizual este în interesul public”, a notat Răsvan Popescu care a arătat că licenţa ar putea fi prelungită în condiţiile în care instanţa urmează să se pronunţe în luna ianuarie.
„Dacă acordăm această licenţă nimeni nu va fi prejudiciat, toată lumea va avea de câştigat”, s-a afirmat în discuţie.
„Eu aş vrea să fac abstracţie de certificatul fiscal. Eu aş vrea să fac abstracţie de ce spune legea, dar nu pot. Prejudiciate vor fi toate televiziunile care îşi plătesc datoriile şi nu au probleme”, a răspuns Radu Herjeu, membru CNA.